Home > Actueel > 'Kollum' van Bilker > 'Kollum' burgemeester Bearn Bilker

'Kollum' burgemeester Bearn Bilker

Geen ergernissen in de zomer

Het is nu al weken lang volop zomer. Het is de tijd dat we anders met elkaar omgaan. Wat makkelijker en minder gestrest (hoop ik). Wat bestuurlijke problemen betreft, dat ligt momenteel stil. We vergaderen wekenlang niet. Wel hier en daar een overlegje, maar met wie? Want ook voor de organisatie, voor onze medewerkers, is het vakantie. 

Het valt me ook op dat ik me tijdens de zomer minder erger. Ja, ik erger me nog al eens. Aan van alles en nog wat. Vooral aan langdradige bijeenkomsten. Die zijn me een doorn in het oog. Daar waar we genoeg hebben aan een half woord, maken sommigen er wel tien zinnen van. Ik kan er slecht tegen. Waar ik me ook aan erger, zijn de vele tijdschriften die we krijgen en die in plastic zijn verpakt. Moet dat nu? Ik weet niet eens hoe het heet maar het schijnt sleeve, seal, of cellofaan te heten. Maakt me niets uit, het zijn ondingen. Ik scheur ze in kwaadheid en ergernis totaal doormidden. Het gebeurt zelfs geregeld, dat ik het hele tijdschrift mee openscheur. Er zijn namelijk magazines die dun papier hebben, dus gaan die eraan. In het weekend moet ik wel tien tijdschriften achter elkaar folie vrij scheuren en dan loop ik met een handvol plastic naar de afvalbak. Is dat goed? Is het afbreekbaar? Daar ga ik maar vanuit. Waarom niet papieren verpakkingen?  Nee, dat is natuurlijk weer hout, bos, dus ook niet de bedoeling. Het frustreert mij.

In de auto, ik geef het eerlijk toe, erger ik me ook vaak. Ik rijd natuurlijk zelf voorbeeldig over 's heren wegen. Totdat er plotseling iemand voor me heel langzaam rijdt. Ergerlijk. Vooral waar je 50 mag rijden er 40/30 wordt gereden. Of waar 80, er 60 en waar 100, er 80 wordt gereden. Ik begrijp het niet.

Nu zijn er analytici, die mij nu natuurlijk graag ontleden en tot de conclusie komen dat ik geen geduld heb. Klopt! Hoef je me niet vertellen. Maar voor andere zaken juist wel. Dus hoe zit dit dan?  Met deze hitte deze zomer doen we het allemaal kalmer aan. We leven in een lagere versnelling. En dan gaat alles beter. Heb ik ook wat meer geduld in het verkeer en begrip voor andere verkeersdeelnemers. 

U begrijpt het wel, ik ben aan vakantie toe. Geen ergernissen, rustig aan, genieten van waar je altijd al eens graag naar toe wilde. Maar vooral: wat heeft Fryslân, Leeuwarden Culturele Hoofdstad te bieden, want dat is allemaal in dit ene jaar 2018! En met en door cultuur, verbroederen/verzusteren we ook nog eens extra. Zo heb ik de afgelopen week als voorzitter van Stichting Organum Frisicum de hele week alle orgelconcerten (op eentje na) bijgewoond in het kader van de Internationale Orgelweek. Ook een evenement van Culturele Hoofdstad. Buitenlandse, bekende organisten die in Fryslân een orgel bespeelden. Er was veel publiek. Je trekt de hele week 's avonds met een groep mensen op. Komende week woon ik ook weer diverse culturele manifestaties bij. Mensen zijn dan anders, geen stress, geen ergernis. Je spreekt met elkaar, je vergelijkt, je wisselt ervaringen uit. Dat verbroedert en dat maakt cultuur, in dit geval muziek. Zo boeiend.

Kijk, als je zo de dingen beleeft, wat doet dan dat sukkeldrafje van iemand die 30 rijdt ertoe. Of dat ene plasticje, dat ik er dan met veel genoegen afscheur. Ik wens iedereen een mooie zomer en vakantie, zonder ergernissen en veel genoegen aan wat je met elkaar beleeft en waar je van geniet.

Bearn Bilker
(midden september is deze rubriek terug)

Contactgegevens

Producten en dienstencatalogus

website noordoosthelpt.nl
link naar www.woneninkollumerland.nl 

link naar www.vrijwilligwerken.nl