Home > Actueel > Nieuws > Zaterdag 27 oktober 2018: Nacht van de Nacht

Zaterdag 27 oktober 2018: Nacht van de Nacht

Dit item is verlopen op 28-10-2018.

Sinds oktober 2016 is het Nationaal Park Lauwersmeer officieel Dark Sky Park, een plek waar het nog donker genoeg is om de sterren te kunnen zien. Om extra aandacht te besteden aan deze bijzondere status organiseren de provincies Fryslân en Groningen samen met de gemeenten De Marne, Dongeradeel en Kollumerland (onderdeel van de DDFK-gemeenten) en Staatsbosbeheer op zaterdag 28 oktober de Nacht van de Nacht in het Lauwersmeergebied. 

Licht uit

Wat houdt de Nacht van de Nacht in het Lauwersmeergebied in? De gemeenten schakelen de openbare verlichting 's avonds uit in de dorpen rond het Lauwersmeer: Lauwersoog, Vierhuizen, Munnekezijl, Warfstermolen, Kollumerpomp, Dokkumer Nieuwezijlen, Oostmahorn en Kollumeroord. 

Sterren kijken

Daarnaast worden er in verschillende dorpen activiteiten georganiseerd om de duisternis te beleven en kunt u met de boswachter het Nationaal Park Lauwersmeer in om de duisternis beleven en de sterren te zien. Het programma met alle activiteiten volgt hier binnenkort. 
Meedoen?
Als bewoner kunt u natuurlijk ook meedoen door de tuin- en buitenverlichting uit te schakelen. Organiseert u een activiteit in uw dorp of schakelt u als bedrijf de verlichting uit? Meld het op www.nachtvandenacht.nl. 

Landelijke Nacht van de Nacht

Natuur- en Milieufederaties organiseren dit jaar voor de 14e keer de Nacht van de Nacht. Tijdens de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker. Ook doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting. Op www.nachtvandenacht.nl staan filmpjes en veel informatie over wat te doen aan lichtvervuiling en over de (ambassadeurs van) de landelijke campagne.
Lichtvervuiling
Echte duisternis wordt steeds zeldzamer, omdat overal in de Westerse wereld de nachtelijke verlichting toe neemt. Mens en natuur ondervinden hier schade van. Door buitenverlichting wordt de avond en nacht verkort. Mensen lijken duisternis nodig te hebben voor een goede nachtrust. Nachtelijk kunstlicht kan op veel manieren de levenscyclus en het gedrag van dieren beïnvloeden. Bijvoorbeeld vleermuizen gaan door te weinig duisternis minder eten zoeken. 

Dark Sky Park Lauwersmeer

Het predicaat Dark Sky Park helpt om de duisternis in het Nationaal Park Lauwersmeer te behouden. Dit is van levensbelang voor de natuur en voor de mens is dit in ons land, een van de meest lichtvervuilde landen ter wereld, een van de laatste plekken waar we de Melkweg en de sterren nog goed kunnen zien. Kijk voor meer informatie op www.darkskyparklauwersmeer.nl

Direct regelen

Contactgegevens

Producten en dienstencatalogus

website noordoosthelpt.nl
link naar www.woneninkollumerland.nl 

link naar www.vrijwilligwerken.nl